Opwaardering tussen Diemen en Lelystad over de helft

Delen via:   
15 / 12 / 2021

De vier aannemers, betrokken bij de opwaardering van de hoogspanningsverbinding tussen Diemen en Lelystad zijn volop aan het werk. Elekotromontaj, Qirion en Enprom vervangen de geleiders, Dura Vermeer is bezig met de fundaties van de masten. Het witte circuit is weer aan, het zwarte gaat woensdag 15 december uit. Daarmee zijn we over de helft!

Bijzondere uitdagingen

De hoogspanningsverbinding tussen Diemen en Lelystad kent een aantal bijzondere uitdagingen. Allereerst loopt de verbinding door een aantal woonwijken in Almere en langs een industrieterrein in Lelystad. Er staat dus veel bebouwing omheen. Dat zorgt voor mooie plaatjes, maar het is er ook drukker dan in niet bebouwde gebieden. Er is dus extra aandacht voor de omgeving. In zowel persoonlijke communicatie, afspraken over werktijden en omleidingsroutes als in bebording op straat.

In Lelystad hadden we te maken met enorme ooievaarsnesten in de masten. Ook daar moeten de geleiders vervangen worden. En dat moet wel veilig gebeuren, voor zowel de ooievaars als de collega’s. De ooievaar een beschermde diersoort. De nesten zijn nu leeg, omdat de ooievaars, overwinteren in Afrika. Een ecoloog was continue aanwezig om toe te zien dat de nesten niet beschadigen, zodat de ooievaar bij thuiskomst weer in zijn huis kan.

Rollengordijn

Eerder al werden de geleiders boven de A6 vervangen. Dan is gedaan met een ‘rollengordijn’. Dit is een soort gordijn/net onder de geleiders gehangen. Dit voorkomt dat dingen naar beneden kunnen vallen. Daarom hoeft de snelweg niet afgesloten te worden. Ditzelfde soort gordijn is ook gebruikt bij de het spoor en de A6 bij Muiden.
De Poseidonweg in Lelystad is een weekend aan 1 kant afgesloten geweest in verband de werkzaamheden. Verkeersregelaars hebben het verkeer ter plaatse begeleid. De bedrijven waren bereikbaar.

Vervolg

De aannemers starten met de werkzaamheden voor het zwarte circuit. In het voorjaar hangen overal nieuwe geleiders. Dan moeten er nog wel werkzaamheden op de grond uitgevoerd worden. Eind 2022 zijn de meeste werkzaamheden klaar en kan er meer stroom vervoerd worden over de verbinding.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.