Extra tijd voor onderzoek Diemen-Lelystad

Delen via:   
14 / 10 / 2019

Volgorde werkzaamheden Diemen-Lelystad aangepast om vertraging te voorkomen

TenneT moet, net als heel veel andere organisaties, nieuwe stikstoftoetsen uitvoeren. Dat geldt ook voor het traject Diemen-Lelystad. Dit naar aanleiding van de eerdere uitspraak van de Raad van State (mei 2019), die bepaalde dat het programma aanpak stikstof (PAS) van de overheid, om de uitstoot van stikstof terug te dringen, niet doet wat hij moet doen. De nieuwe berekeningen worden nu uitgevoerd. Daarnaast doen we aanvullend ecologisch onderzoek naar de gevolgen van de verzwaring op beschermde diersoorten. Om alle onderzoeken uit te kunnen voeren is extra tijd nodig.
 
We willen vertraging op het project voorkomen. Daarom is besloten de volgorde van de werkzaamheden op het traject Diemen-Lelystad aan te passen. We willen in 2023 klaar zijn met het hele traject tussen Diemen-Lelystad. Op dit moment lopen er nog onderzoeken naar mogelijkheden om deze einddatum te versnellen.

Wat betekent dit?

Vergunningen
De resultaten uit de onderzoeken zijn nodig om vergunningen aan te vragen. De onderzoeken worden nu uitgevoerd. We houden er rekening mee dat de vergunningen voor september 2020 aangevraagd kunnen worden. Daarna gaan de vergunningen ter inzage en kunnen er zienswijzen ingediend worden.
 
Aanpassingen stations Diemen en Lelystad
Om de extra elektriciteit te kunnen vervoeren zijn er ook aanpassingen op de stations nodig. Deze werkzaamheden worden naar voren gehaald en starten in 2020. Voor deze werkzaamheden zijn geen extra vergunningen nodig en geven niet veel overlast voor de omgeving.
 
Onderhoud
Er wordt noodzakelijk klein onderhoud aan de lijnen uitgevoerd, voorafgaand aan de grote vervanging.
 
Werkzaamheden buiten
We beginnen in 2021, nadat de vergunningen zijn toegekend zijn, met de werkzaamheden in Almere. Zo zijn we hier op tijd klaar voor de Floriade. Daarna gaan we verder in Diemen, Lelystad en Gooise Meren. De exacte volgorde wordt nog bekeken en is afhankelijk van de beschikbaarheid van capaciteit en omgevingsfactoren. De werkzaamheden bestaan uit het verstevigen van een aantal van de fundamenten van de masten en versterken van een aantal van de masten, doordat we (een deel van) het staal van de mast vervangen. De masten worden door de werkzaamheden niet hoger of breder.
 
Aannemers
Doordat de planning van de werkzaamheden wordt aangepast is het project ook tijdelijk 'uit de markt gehaald'. Aannemers kunnen op basis van de informatie die wij nu beschikbaar hebben geen reëel aanbod doen. We wachten met de aanbesteding tot de uitvoeringsplanning meer definitief is.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.